"Her Fabrika Bir Kaledir"

Çankırı Mutfağı

Coğrafi İşaretli Ürünler

Çankırı Yöresi Yemek Kültürü Kitabı için Tıklayınız.

Çankırı Yumurta Tatlısı

Çankırı Yumurta Tatlısı Çankırı ili ile özdeşleşen, yöre halkı tarafından uzun yıllardır yapılan ve severek tüketilen şerbetli bir tatlı çeşididir. Özellikle bayramlarda, Ramazan ayında iftar yemekleri sonrasında, yöre halkının misafirleri için hazırladığı meşhur yemeği olan takım yemeği mönüsüne mutlaka yapılan bir tatlıdır. Düğün ve özel günler için yapılan bu tatlı son yıllarda Çankırı’da açılan yöresel hamur işleri yapan işyerlerinde de yapılıp satılmakta ve sipariş üzerine imal edilmektedir.

Çankırı Yumurta Tatlısı 18.12.2017 tarihinde Çankırı Belediyesi tarafından tescil edilmiştir.

Detaylı bilgi ve sicil belgesi için tıklayınız. 

Çankırı Yoka (İnce) Ekmek Muskası


Çankırı Yoka (İnce) Ekmek Muskası özellikle kış, ilkbahar ve sonbahar aylarında genellikle sabah kahvaltılarında hazırlanan bir yiyecektir. Evlerde yaslıağaç denilen ahşap tabla üzerinde 70-80 cm çapında yoka (ince) ekmek, kuru ağaç dalları ile yakılan sac üzerinde hafifçe pişirilerek hazırlanır. Yoka (ince) ekmek içine Çankırı’da üretilen küpecik peyniri ile iri göz kıyma makinesinde çekilmiş, kavrulmuş ve kurutulmuş kıyma konulur. Tercihe göre peynir ve kıyma ayrı ayrı ya da karışık olarak konulabilir.

Çankırı Yoka (İnce) Ekmek Muskası 03.03.2020 tarihinde Çankırı Belediyesi tarafından tescil edilmiştir.

Detaylı bilgi ve sicil belgesi için tıklayınız. 

Çankırı Tutmaç Çorbası

Çankırı Tutmaç Çorbası; yufka şeklinde açılıp küçük parçalar halinde kesilen tutmaç hamurunun sıcak suda haşlanması ve içerisine mercimek ile sarımsaklı yoğurt koyulmasıyla üretilen yöresel çorbadır. Tereyağında hazırlanan ve kavrulmuş kıyma, nane ile toz kırmızı biberden oluşan sos, çorbanın üzerine döküldükten sonra servis edilir.

Çankırı Tutmaç Çorbası 01.06.2021 tarihinde Çankırı Belediyesi tarafından tescil edilmiştir.

Detaylı bilgi ve sicil belgesi için tıklayınız. 

Çankırı Sarımsaklı Et


Sarımsaklı Et, Çankırı yöresinde oldukça yaygın bir sulu et yemeğidir. Evlerde özel günlerde misafirlere ikram edilmesi yanında lokantalarda çok yaygın olarak özellikle öğle yemeklerinde tercih edilen bir yemektir. En önemli ayırt edici özelliği yemeğin içine konulan sarımsağın dış kabuğunun alınarak sarımsağa en yakın noktadaki ince zarın alınmayıp yemeğe o şekilde konulmasıdır. Bu şekilde sarımsağın erimemesi sağlanır. Bir diğer ayırt edici özellik ise yemeğe yarım kaşık un katılmasıdır. Bu da yemeğin daha iyi özleşmesini sağlar. Yemeğin yapımında kullanılan etin sinirlerinin alınmış olması gerekir.

Sarımsaklı Et 25.07.2019 tarihinde Çankırı Belediyesi tarafından tescil edilmiştir.

Detaylı bilgi ve sicil belgesi için tıklayınız.  

Çankırı Höşmerim Tatlısı


Çankırı Höşmerim Tatlısı; unun tereyağında kavrulduktan sonra kaynar suda eritilmiş kaya tuzunun eklenmesiyle pişirilen ve üzerine petek bal koyularak servisi sıcak olarak yapılan yöresel bir tatlıdır. 1990 yılı Çankırı Kültür ve Turizm Envanterinde, 2005 yılında Çankırı Belediyesi tarafından bastırılan ”Çankırı Yöresi Yemek Kültürü“ kitabında ve 1988 yılı basımı Çankırı Esnaf ve Küçük Sanatkârlar Derneği yayını "Yaran Diyarı Bizim Çankırı" kitabında Meşhur Yemekleri bölümünde yer alan Çankırı Höşmerim Tatlısı, Çankırı’nın yemek kültürü içerisinde önemli bir yer tutar.

Sarımsaklı Et 17.06.2021 tarihinde Çankırı Belediyesi tarafından tescil edilmiştir.

Detaylı bilgi ve sicil belgesi için tıklayınız. 

Çankırı Küpecik Peyniri


Küpecik peyniri Çankırı ilinin hemen hemen her yerinde üretilen yöresel bir peynirdir. Çankırı halkı için küpecik peyniri önemli bir kültürel özellik taşımasının yanı sıra bölgede yapılan kış hazırlıkları kapsamında da önemli bir yer tutar. Yaz mevsiminin başlamasıyla köylerde komşular arasında sütlerin sırayla birleştirilmesi yolu ile peynir yapılır. Çankırı’nın hemen hemen her ilçesinde üretilen Çankırı Küpecik Peyniri toprak küplere bastırılarak olgunlaştırılır. Çankırı Küpecik Peyniri bölge için geleneksel ve kültürel özellikleri barındırması açısından oldukça önemli bir değerdir. İlde yapılan ve panayır festivali olarak adlandırılan geleneksel tarihi etkinliklerde kurulan Yöresel Yaran Sofrasında küpecik peyniri diğer yöresel ürünlerle birlikte sunulur.

Çankırı Küpecik Peyniri 01.10.2021 tarihinde Çankırı Belediyesi tarafından tescil edilmiştir.

Detaylı bilgi ve sicil belgesi için tıklayınız. 

Eldivan Yağlı Çöreği


Eldivan Yağlı Çöreği; un, ekmek mayası, tuz ve yağ ile hazırlanan hamurdan üretilir. 20-25 cm çapında yufka halinde açılan hamur yağlanır, önce ikiye sonra tekrar yağlanarak dörde katlanır ve taş fırında pişirilir. Hamurun bu şekilde katlanması, çöreğin kesitinde katlı yapının belirgin şekilde gözlenmesini sağlar. Eldivan Yağlı Çöreğinin şekli, kenarları 10-15 cm olan eşkenar üçgene benzer.

Eldivan Yağlı Çöreği 05.10.2021 tarihinde Eldivan Belediyesi tarafından tescil edilmiştir.

Detaylı bilgi ve sicil belgesi için tıklayınız. 

Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç
İletişim Tercihi